Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Huiszwam

Uiterlijk:

De dwarsdoorsnede van de schimmeldraden is zeer klein (0,0016mm). Soms zijn aan de oppervlakte van het hout schimmeldraden zichtbaar als witte vlokken met een dwarsdoorsnede van 0,003 tot 0,0075 mm.

Het vruchtlichaam is cirkel- of ellipsvormig tot maximaal 1 meter doorsnede met een dikte van ongeveer 1 cm, bruin van kleur met witte randen. Als sporen in grote aantallen aanwezig zijn, dan zijn ze roodbruin van kleur, elliptisch gevormd en zeer klein, men spreekt wel van bruin stof.

Ontwikkeling:

De sporen komen tot ontwikkeling op hout dat minstens 20% vocht bevat. De schimmeldraden dringen door tot diep in het hout. Ook kunnen zich strengen schimmeldraden ontwikkelen op muren (steen en beton). Voor de ontwikkeling is de huiszwam afhankelijk van vocht dat over grote afstand via de schimmeldraden kan worden getransporteerd. De optimale ontwikkelingstemperatuur is 23 graden.

Schade:

Aangetast hout verkleurt bruinachtig, dan spreekt men van bruinrot. Het hout wordt zacht, balken en vloerdelen verliezen hun draagkracht. In hout ontstaan krimpscheuren, zowel evenwijdig als loodrecht op de vezelrichting.

De huiszwam vormt stoffen die de celwanden van het hout afbreken.

De huiszwam kan hout reeds aantasten bij een vochtgehalte van slechts 20% indien water aangevoerd wordt vanuit een bepaalde vochtbron. Denk aan grondwater of water afkomstig van een lekkage.

Wering/Bestrijding:

Bel of mail met Ongediertebestrijding Tholen

Kelderzwam

Uiterlijk:

De dwarsdoorsnede van de schimmeldraden is zeer klein. De strengen van schimmeldraden zijn soms aan de oppervlakte van het hout zichtbaar, ze kleuren eerst wit en later geelbruin tot donkerbruin.

Het vruchtlichaam heeft een dikte van ongeveer 2 tot 4 mm en is geelbruin met een lichte rand bros.

Ontwikkeling:

De sporen van de kelderzwam komen tot ontwikkeling op hout dat minimaal 24% vocht bevat, afhankelijk van de houtsoort en de testmethode. De schimmeldraden dringen door tot diep in het hout. De stengen schimmeldraden ontwikkelen zich ook op muren (steen en beton). De kelderzwam is voor de ontwikkeling afhankelijk van vocht. De optimale ontwikkelingstemperatuur is 23 graden.

Schade:

Aangetast hout verkleurt bruinachtig, men spreekt van bruinrot. Het hout wordt zacht. balken of vloerdelen verliezen hun draagkracht. In het hout ontstaan krimpscheuren, zowel evenwijdig als loodrecht op de vezelinrichting.

De schimmel vormt stoffen die de celwanden van het hout afbreken.

Wering/Bestrijding:

Bel of mail met Ongediertebestrijding Tholen.